Barwniki, lukier i aromaty, czyli jak poprawić smak i wygląd jedzenia

0
4365

Apetyt rozbudza nie tylko sam smak, ale i wygląd jedzenia. Szczególnie apetycznie wyglądające ciasto, tort czy babeczka sprawia, że sięgamy po nie o wiele chętniej, nawet jeśli nie mamy szczególnej ochoty na coś słodkiego. Barwniki spożywcze, lukier i odpowiednie aromaty potrafią znakomicie ozdobić i poprawić wygląd wypieków i innych produktów spożywczych. W poniższym artykule przedstawiamy więcej informacji na ich temat.

Barwniki spożywcze – czym są i do czego służą?

Jak sama nazwa wskazuje, barwniki spożywcze to substancje, mające na celu nadanie produktowi spożywczemu lub całemu daniu określonego koloru. Wyróżnia się barwniki naturalne, identyczne z naturalnymi, syntetyczne organiczne i nieorganiczne. Dwa pierwsze są pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego. Barwniki naturalne nie są szkodliwe, mimo że są często oznaczane na produktach (tak jak wszystkie barwniki) literą E, np. E162 to betanina pozyskiwana z buraków, E100 to kurkumina a E160a to naturalny karmel. Warto się nauczyć, które E są tymi nieszkodliwymi barwnikami. Barwniki identyczne z naturalnymi są wytwarzane w wyniku procesów chemicznych, jednakże ich struktura jest identyczna jak w związkach naturalnych. Szeroką ofertę barwników spożywczych znajdziesz na stronie: https://www.tortoweozdoby.pl/18-barwniki-spozywcze.

Czym jest lukier plastyczny?

Lukier plastyczny, zwany niekiedy również białą masą cukrową, jest świetnym sposobem na ozdabianie różnego rodzaju tortów, ciast i wypieków. Sprawdzi się szczególnie w przypadku tortów angielskich. Można go nawet wykorzystać do wytwarzania figurek. Jest podobny w smaku do masy marcepanowej, jednakże masa zawiera migdały i nie jest zupełnie biała. Lukier można barwić, wykorzystując w tym celu specjalne barwniki oraz syropy owocowe. Lukier można zrobić samodzielnie, ale lepiej jest wykorzystać specjalne, już gotowe produkty od solidnych producentów. Asortyment lukru plastycznego znaleźć można na stronie: https://www.tortoweozdoby.pl/50-lukier-plastyczny.

Co to są aromaty w proszku?

Aromaty w proszku to spożywcze substancje, nadające wypiekom intensywny smak i aromat. Można je wykorzystywać np. do wszelkiego rodzaju kremów, ciast, tortów, lodów, lukru plastycznego i innych potraw. Dostępne są np. aromaty o smaku i zapachu owoców, pierników, alkoholu, kokosa, czekolady czy cappuccino. Są powszechnie stosowane przez cukierników. Zobacz wybór aromatów w proszku: https://www.tortoweozdoby.pl/214-aromaty-w-proszku.

Aromaty, barwniki i lukier plastyczny sprawią, że twoje wypieki będą nie tylko pyszne, ale również atrakcyjne wizualnie.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here