czy warto nie jesc glutenu

Na temat glutenu narosło wiele w mitów. Wiele osób zachęcone internetowymi artykułami i opiniami celebrytek zdecydowało się na przejście na dietę bezglutenową. Jednak coraz więcej specjalistów przekonuje, że jedzenie bez glutenu nie jest najlepsze dla organizmu. Jeśli zastanawiasz się, czy przejść na dietę bez glutenu, przeczytaj, czym faktycznie ona jest i czy wspomaga zdrowe odżywianie.

Czym jest gluten?

Gluten jest jednym z najbardziej intensywnie spożywanych białek. Jest ono białkiem zapasowym, które zawarte jest w zbożach, czyli pszenicy, życie i jęczmieniu. To białko roślinne nie jest uważana za wartościowy składnik odżywczy, który jest niezbędny do prawidłowego rozwoju organizmu. Nie mniej jednak nie jest on też szkodliwy dla organizmu. Spożywanie glutenu groźne jest jedynie dla osób, które chorują na celiakię. Według statystyk problem ten dotyczy tylko od 3-6% populacji i jest zależny od szerokości geograficznej oraz przyzwyczajeń organizmu do spożywania jasnego pieczywa.

Dieta bezglutenowa – jak powstała?

Moda na bezglutenowe jedzenie wynikała z tego, że zboża poddawane są coraz większej ilości genetycznych modyfikacji, przez co ich jakość stale się pogarsza. Specjaliści przekonują, że takie ingerowanie białka roślinne sprawia, że gluten staje się szkodliwy dla zdrowia i to nie tylko tych osób, które chorują na celiakię.

czym jest dieta bez glutenu

Czego nie jeść na diecie bezglutenowej?

Osoby, które chcą ze swojego jadłospisu wyeliminować gluten, powinny wykluczyć produkty zawierające: pszenicę i jej odmiany, jęczmień, żyto, owies zwykły, mąki pszenne, jęczmienne, żytnie, owsiane, kasze, kuskus, musli, ciasta, pizzę, mięsa i ryby z panierką, napoje mleczne z dodatkiem słodu jęczmiennego, produkty mleczne z ziarnami zbóż, olej z kiełków pszenicy, smażone warzywa, kawę zbożową, napoje słodzone słodem jęczmiennym, piwo, zupy zaprawiane niedozwolonymi makami, z makaronem, z lanym ciastem. Jak widać lista produktów zarobionych na diecie bezglutenowej, jest bardzo długa, a ta wymieniona powyżej i tak nie jest w 100% kompletna.

Zalety diety bezglutenowej

Dieta bezglutenowa zalecana jest przede wszystkim osobom, które mają uczulenie lub nietolerancje tego składnik pokarmowego, lub też cierpią na cekalię. Wyeliminowanie gluten może poprawić zdrowie i samopoczucie takich osób. Zaletami jadłospisu bez glutenu jest również to, że je się zdrowiej i bardziej urozmaicenie. Przykładami może tu być pizza z cieciorki czy ciasto czekoladowe z buraków. Dieta bezglutenowa często traktowana jest również jako metoda na zrzucenie zbędnych kilogramów. I chociaż specjaliści przekonują, że nie powinna być tak traktowana, to nie da się ukryć, że zdrowsze nawyki żywieniowe przekładają się na zgubienie kilku dodatkowych kilogramów.

Wady diety bezglutenowej

Dieta bezglutenowa nie jest jednak idealna. Można znaleźć wielu jej przeciwników. Ich głównym argumentem jest to, że tak naprawdę brak jest jednoznacznych korzyści zdrowotnych z niejedzenia glutenu. Wiele osób, które nie spożywa glutenu, nie widzi żadnej zauważalnej poprawy w kontekście swojego zdrowia i samopoczucia. Co więcej, dietetycy ostrzegają, że dłuższe przebywanie na diecie bezglutenowej może prowadzić do powstania nietolerancji, nawet u osób zdrowych.  Jako wadę diety bez glutenu można też wymienić to, że jej wprowadzenie oznacza wyeliminowanie z jadłospisu, wiele produktów, które się lubi. Restrykcyjne zasady i ograniczenia negatywnie wpływają na psychikę.  Nie ma też co ukrywać, że przygotowywanie posiłków bezglutenowych wiąże się z przeznaczeniem dużej ilości czasu na gotowanie oraz wydaniem znaczyć sum na kupno odpowiednich produktów.

Chociaż dieta gluten free to modne ostatnio rozwiązanie, to przed jej wdrożeniem do własnego życia, należy dobrze się zastanowić czy chce się iść na takie wyrzeczenia i zastanowić co w zmian może się zyskać. Warto pamiętać, że restrykcyjne rozwiązania żywieniowe rzadko kiedy się sprawdzają. O wiele rozsądniej jest podchodzić do własnego odżywiania z głową i bez poddawania się zbędnym emocjom. Zdrowe i pożywne dania można przygotować, nie będąc na diecie bezglutenowej.

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here