dieta dla cukrzyka

Cukrzyca jest obecnie jedną z najczęściej występujących chorób chronicznych XXI wieku. Najczęstszą przyczyną wystąpienia cukrzycy jest otyłość, która jest wynikiem nieprawidłowego odżywiania. Dieta dla cukrzyka pomaga kontrolować poziom cukru we krwi. Wahania poziomu glukozy mogą powodować hipoglikemie lub hiperglikiemie, które bezpośrednio zagrażają życiu. Dieta dla cukrzyka jest zawsze niezbędnym elementem leczenia. Odpowiednio zbilansowana dieta w cukrzycy ochroni nie tylko przed wahaniami glukozy, ale również przed nadwagą oraz zapobiega późnym powikłaniom cukrzycy, takim jak – zespół stopy cukrzycowej, trudno gojące się rany.

Dieta cukrzycowa – rodzaje cukrzycy

Cukrzyca jest chorobą, która rozwija się powoli, początkowe wahania glukozy we krwi nie dają charakterystycznych objawów. Człowiek mający cukrzycę może z nią żyć kilka miesięcy, nie mając pojęcia, że jest chory i powinien stosować dietę dla cukrzyka. Wyróżnia się 4 rodzaje cukrzycy:
•cukrzyca typu 1;
•cukrzyca typu MODY;
•cukrzyca typu 2;
•cukrzyca ciążarnych.

zasady diety cukrzycowej - co jesc

Dieta cukrzycowa – leczenie żywieniowe

Ogromną rolę w leczeniu cukrzycy odgrywa odpowiednio zbilansowana dieta dla cukrzyka, która charakteryzuje się następującymi cechami:
•należy spożywać 5 posiłków dziennie w regularnych odstępach czasu, co 3-4 godziny. Dzięki temu nie wystąpią wahania poziomu cukru pomiędzy posiłkami oraz nie wystąpi chęć podjadania;
•każdy posiłek powinien zawierać węglowodany oraz skrobię. Produkty je zawierające powinny posiadać niski indeks glikemiczny. Do produktów polecanych w diecie dla cukrzyka należą: pieczywo pełnoziarniste (graham, żytnie), makaron pełnoziarnisty, ryż brązowy, kasza gryczana oraz jęczmienna;
•cukrzyk w diecie powinien ograniczyć spożywanie tłuszczu, szczególnie tłuszczów zwierzęcych (masło, śmietana, smalec), których nadmiar w diecie prowadzi do otyłości oraz miażdżycy. Natomiast w diecie cukrzyka powinny się znaleźć produkty bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Do nich należą ryby (dorsz, morszczuk, łosoś norweski, pstrąg, szczupak) oraz oliwa z oliwek, olej słonecznikowy, nasiona słonecznika, orzechy;
•w ciągu dnia należy spożywać 5 porcji warzyw i owoców, które mają niski indeks glikemiczny. Błonnik w nich zawarty spowalnia wchłanianie glukozy w jelitach, ponadto są doskonałym źródłem witamin i składników mineralnych. W diecie dla cukrzyka szczególnie polecane są: surowa marchewka, nasiona roślin strączkowych (fasola, soczewica, groch, soja), kapusta, sałata, brokuły, buraki, a także maliny, truskawki, porzeczki, jabłka, pomarańcze;
•należy wykluczyć z diety cukrzyka ciasta, szczególnie torty i kruche ciasta, które nie tylko zawierają dużo węglowodanów, ale są bardzo kaloryczne. Raz na tydzień można zjeść kawałek drożdżówki oraz 2-3 kostki czekolady gorzkiej, która jest źródłem flawonoidów, usuwających z organizmu wolne rodniki;
•osoby chore na cukrzycę powinny zmniejszyć spożycie izomerów trans (twarde margaryny, wyroby cukiernicze itp.) oraz tłuszczów nasyconych (tłuste mięsa, pełnotłuste nabiał) na korzyść tłuszczów, pochodzących z półtłustych produktów mlecznych, chudego mięsa, drobiu, ryb, orzechów i olejów roślinnych. To na pewno wspomoże leczenie cukrzycy;
•dieta wysokobiałkowa, niskotłuszczowa może prowadzić do szybkiego zmniejszenia masy ciała i poprawy wyrównania glikemii (z wyjątkiem osób z powikłaniami m.in. nerek i wątroby). Nadmiar białka może być bardzo niekorzystny dla osoby z cukrzycą ze względu na pogorszenie stanu różnych narządów: nerek i wątroby, dlatego nie należy zastępować nim całkowicie tłuszczu i węglowodanów;
•posiłki w diecie cukrzycowej należy jeść powoli i wstawać od stołu z lekkim niedosytem. Codziennie należy spożywać śniadanie, które reguluje poziom glukozy we krwi i przyspiesza metabolizm;
•nie należy podjadać między posiłkami;
•powinno się unikać smażenia oraz duszenia z tłuszczem. Zamiast tego należy stosować gotowanie, gotowanie na parze, duszenie bez dodatku tłuszczu, pieczenie oraz grillowanie na patelni bez dodatku tłuszczu.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułFinanse w historii świata
Następny artykułStołówka

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here