czym sa nasiona chia

Nasiona chia to popularny element zdrowej diety i fit odżywiania. Doceniane są za to, że są bogate w witaminy i składniki odżywcze. Stanowią one odżywczy składnik wielu potraw, a także jako główny element dań np. puddingu chia. Sprawdź jakie wartości odżywcze posiadają nasiona chia i jak je jeść.

Czym są nasiona chia?

Nasiona chia  to nasiona szałwii hiszpańskiej. Roślina ta pochodzi z Meksyku i Gwatemali. Zana jest od bardzo dawna, w kuchni wykorzystywali ją już żyjący w  środkowym Meksyku Aztekowie. Oni też ją uprawiali. Roślina posiada długie i szerokie liście oraz kwiaty, które przybierają barwę fioletową lub białą. Owoce szałwii hiszpańskiej zawierają wiele małych, owalnych ziaren, których długość dochodzi do ok. 2 mm. Owoce te mają kolor brązowy, czarny, biały oraz szary.

Właściwości nasion chia

Nasiona chia bogate są w wiele ważnych dla organizmu składników odżywczych. Przede wszystkim zawierają cenne kwasy omega 3 oraz omega 6. Ziarna są także źródłem kwasów ALA – kwas alfa-linolenowy. Nasiona chia to także witaminy i minerały. Znaleźć w nich można pokłady żelaza, magnezu, fosforu, cynku oraz wapnia (zawierają go więcej niż samo mleko). W nasionach chia znajduje się tez spora ilość witamin E, B1, B3. Ponadto odznaczają się wysoką zawartością białka, potasu oraz błonnika. Wszystko to sprawia, że nasiona szałwii hiszpańskiej mogą pomóc na wiele schorzeń oraz pomagają w podejmowaniu działań zapobiegawczych.

jak jest nasiona chia

Na jakie choroby pomagają nasiona chia?

W naukowych opracowaniach można znaleźć informację, że nasiona chia  zmniejszają ryzyko zachorowania na raka piersi, wspomagają pracę mózgu, ułatwiając proces uczenia się i poprawiając koncentrację i pamięć, uspokajają i łagodzą objawy depresji. Zapobiegają również zwyrodnieniom plamki żółtej (szczególnie u seniorów) oraz chorobom serca i nadciśnieniu.

Spożywanie nasion chia polecane jest również kobietom w ciąży, gdyż dostarczają one do organizmu wartościowe kwasy omega 3, wpływają na prawidłowy rozwój dziecka. Nasiona mogą również spożywać diabetycy.

Nasiona chia w diecie odchudzającej

Nasiona chia często wykorzystywane są w dietach odchudzających. Wynika to z tego, że na dużej dają uczucie sytości. Należy jednak pamiętać, że są one dość kaloryczne. 100g ziaren chia to 486 kalorii. Broni je jedynie to, że są to zdrowe i odżywcze kalorie.

Jak stosować nasiona chia?

Przede wszystkim nasiona chia stosowane są w kuchni. Można je wykorzystać jako składnik żywności oraz napojów. Ziarna szałwii hiszpańskiej je się w całości lub zmielone. Mogą stanowić dodatek do potraw takich jak owsianki, musli, czy jogurty lub też wykorzystywać do sporządzania koktajli, zup czy wypieku chleba. Po zalaniu gorącą wodą przechodzą w konsystencję żelu, przypominająca puddling, stąd też popularność puddingu chia. Jedynym ograniczeniem nasion chia w kuchni jest smażenie. Nie powinny one pozostawać poddawane obróbce termicznej, gdyż w jej trakcie tracą swoje właściwości odżywcze. Dietetycy zalecają spożywanie nasion chia na surowo.

przepisy na nasiona chia l

Jak jeść nasiona chia?

Przed zjedzeniem nasiona chia najlepiej jest zalać płynem (wodą, sokiem, mlekiem) w proporcji 1:9 i odstawić na kilka godzin. W ten sposób uzyskuje się żel, który może być podstawą do wykonania wielu potraw. Jedząc nasiona chia na sucho, trzeba pamiętać, że będą one pęcznieć w żołądku i chłonąć wodę, dlatego nie należy ich popijać. Nasiona chia powinno spożywać się nie częściej niż raz dziennie w wymiarze jednej łyżki stołowej. Alternatywą dla nasiona są też kiełki chia, które można stosować do kanapek, sałatek czy innych potraw.

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here