W każdym kraju można odnaleźć potrawy dla niego typowe i charakterystyczne. Podobnie sprawa się ma odnośnie poszczególnych regionów. W Polsce bardzo dużą uwagę przywiązuje się do tradycji, więc z pokolenia na pokolenie przekazuje się przepisy aby kuchnia regionalna nigdy nie odeszła w zapomnienie. Najbardziej znane są chyba potrawy wywodzące się z kuchni śląskiej. Tutaj z pewnością każdy skojarzy kluski z ziemniaków i typowe rolady, które poprawnie przyrządzone, stanowią połączenie wielu wspaniałych smaków. Przy takim daniu nie może też zabraknąć czerwonej kapusty przygotowanej przez typową śląską gospodynię, aby skosztować pysznego obiadu. Gdybyśmy zaś ciasto przeznaczone na śląskie kluski uformowali w nieco inny sposób, nadziali je mięsnym farszem i zamiast gotować usmażyli na tłuszczu, to otrzymalibyśmy farszynki, czyli potrawę pochodzącą z okolic Warmii i Mazur.  Dla kuchni wielkopolskiej charakterystyczne są wszelkie dania z ziemniaków, jak np. placki, choć bardziej z tym regionem kojarzyć będziemy pyzy z mięsem, albo rożnorodnymi owocami. Wiadomo, że w okolicach morza albo jezior, potrawy regionalne w wielu wypadkach obfitować będą w różnorakie ryby, które wykorzystywane są nie tylko jako dania główne, ale też jako przekąski. Tak jest np. na Pomorzu, jednak bardzo popularne tutaj są także potrawy z dodatkiem tłuszczu ze skwarkami, ze względu na swoją prostotę, pożywność i niewielki koszt przygotowania. Przyznać należy jednak, że dziś wiele dań “wędruje” pomiędzy regionami, często więc mylimy tradycję z potrawą, która się najzwyczajniej przyjęła.

www.urzadzajmy.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here