Stosowany przez ludzi sposób żywienia ma gigantyczny wpływ na ich zdrowie. Czasem może on doprowadzić do powstania i rozwoju pewnych chorób, podczas gdy w innych przypadkach pomoże pozbyć się różnych dolegliwości. Odpowiednia dieta jest w stanie zawalczyć nawet z miażdżycą. Jak zatem powinna ona wyglądać, aby chory mógł dzięki niej pokonać swoje uciążliwe objawy?
Dieta miażdżycowa – jadłospis idealny
W przypadku miażdżycy zazwyczaj stężenie cholesterolu we krwi może być nieco podwyższone. Aby je obniżyć, należy zastosować dietę niskotłuszczową. Trzeba unikać potraw, które zawierają w sobie spore ilości tłuszczu. Należą do nich przede wszystkim dania mięsne, składające się np. z wieprzowiny. Ten najtłustszy rodzaj mięsa można zastąpić wartościowymi rybami, chudą wołowiną, drobiem lub piersią z indyka. Dzięki takim produktom poziom cholesterolu na pewno zostanie obniżony.
Wysokie stężenie cholesterolu we krwi często wynika również z nadwagi. Jeśli osoba chora na miażdżycę wciąż zmaga się ze swoimi nadprogramowymi kilogramami, powinna się ich jak najszybciej pozbyć. Może spróbować to zrobić na własną rękę, ograniczając ilość przyjmowanych kalorii i stosując niskokaloryczną dietę. Warto też postawić na regularną aktywność fizyczną i trenować przynajmniej trzy razy w tygodniu. Wbrew pozorom nie muszą to być jakoś strasznie ciężkie i wymęczające ćwiczenia. Lekarze twierdzą nawet, że zwykłe spacery działają dużo lepiej od m.in. treningów siłowych. Wspierają cały organizm i wspomagają pracę serca, które w przypadku miażdżycy nie funkcjonuje zwykle zbyt dobrze. Ruch to podstawa, o jakiej nigdy nie wolno zapominać.
Już w dawnych czasach odkryto, że odpowiednio zbilansowana i ułożona dieta może radzić sobie z licznymi chorobami i dolegliwościami. Cierpiąc na miażdżycę, na pewno warto tak ją ułożyć, aby skutecznie radzić sobie ze swoimi uciążliwymi objawami. Ograniczenie spożywanego tłuszczu będzie jednym z lepszych pomysłów. Dodając do takiej diety odpowiednią ilość ruchu, szybko można poczuć się znacznie lepiej.