blat kuchenny

Remont kuchni może być świetną okazją do wymiany blatów meblowych, które nie są już w najlepszym stanie, nie pasują do nowej wizji wystroju pomieszczenia lub po prostu znudziły się domownikom. W takim przypadku na pewno trzeba będzie zmierzyć się z pytaniem o to, jaki surowiec będzie najlepszym wyborem. Poznaj zalety i wady trzech popularnych materiałów na blat: laminatu, drewna i granitu.

Elegancki blat z drewna

W wielu polskich kuchniach króluje drewno, które zapewnia przytulny charakter i jest bardzo eleganckie. Ponadto świetnie pasuje zarówno do nowoczesnego stylu skandynawskiego, jak i klasycznych aranżacji. Drewniane blaty kuchenne ze strony elwi.pl są wykonane przede wszystkim z drzew liściastych typu buk, dąb, jesion, które wyróżniają się wysoką jakością, twardością oraz związaną z nią  trwałością.

Z kolei modele wykonane z egzotycznych gatunków typu badi, merbau i jetoba znacznie lepiej poradzą sobie z wysokimi temperaturami i wilgocią. Należy również dobrze zastanowić się nad wyborem pomiędzy drewnem litym i klejonym. To pierwsze wygląda naturalniej, jednak to blaty z drewna klejonego są trwalsze. Istotną wadą drewnianych blatów jest możliwość ciemnienia surowca. Ponadto drewno może gnić i jest podatne na zarysowania np. nożem.

Solidny blat granitowy

Na korzyść dość drogiego granitu przemawia kilka ważnych czynników. Przede wszystkim taki kamień jest bardzo efektowny i wprowadza do kuchni atmosferę luksusu. Elegancki granit jest ponadto bardzo uniwersalny i będzie pasował praktycznie do każdego stylu w aranżacji wnętrz. Blaty granitowe ze sklepu Elwi są także niebywałą wytrzymałością i odpornością na uszkodzenia mechaniczne, wysokie temperatury i wilgoć.

Wiele osób ceni granit również za łatwość w utrzymaniu w czystości. Nie oznacza to jednak, że taki surowiec nie ma żadnych wad. Granitowe blaty są bardzo ciężkie, co nieco utrudnia samodzielny montaż. Ponadto nie jest to tani materiał, a na dodatek ewentualne naprawy również mogą być dość kosztowne. Nie każdemu może także odpowiadać chłód kamienia, który nie daje tak przytulnego efektu jak np. drewno.

Praktyczny blat z laminatu

Wbrew pozorom stosunkowo niska cena nie jest jedyną zaletą materiału kompozytowego, którego bazą jest płyta wiórowa pokryta warstwą laminatu. Składający się z kilka warstw utwardzonego żywicą syntetyczną papieru laminat jest również naprawdę trwałym surowcem na blat kuchenny. Na dodatek jest dostępny w wielu kolorach i wzorach, może także imitować np. drewno, granit lub marmur.

Laminowane blaty dostępne w sklepie Elwi są lekkie, a także pozwalają na samodzielne docinanie i montaż. Sporą zaletą jest odporność na plamy – nawet zabrudzenia z wina lub buraków można szybko usunąć przy pomocy wilgotnej ściereczki. Ponadto laminat nie wymaga konserwacji. Za minus można natomiast uznać dość niską odporność na wysokie temperatury, a w przypadku uszkodzenia brak możliwości naprawy i konieczność wymiany blatów na nowe.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here