Durum zwana inaczej pszenicą twardą jest to roślina uprawiana od dawna głównie na Bliskim Wschodzie, w Chinach i w Afryce Północnej. Wytwarza się z niej mąkę zwaną semoliną i kaszkę kus kus. Semolina zawiera więcej witamin i mikroelementów niż mąką pszenna zwykła. Bogata jest w wapń (odpowiedzialny za mocne kości), fosfor (wspomagający pracę mózgu), potas (regulujący pracę mózgu, ciśnienie krwi, pracę nerek i serca), żelazo (odpowiadający za przechowywanie i transportowanie tlenu do komórek), miedź (pomagająca w koncentracji), mangan (mający wpływ na libido, mocne kości i prace układu nerwowego), cynk (wzmacniający odporność, poprawiający stan włosów i paznokci), witaminy z grupy B (wpływających korzystnie na układ nerwowy i zwiększający odporność na stres), witaminę E (wzmacniająca wzrok i zapobiegającą zakrzepom) i kwas foliowy (niezbędny dla kobiet w ciąży zapobiegający uszkodzeniom tzw. cewy nerwowej płodu), luteinę (odpowiedzialną za ochronę wzroku przed wolnymi rodnikami). Semolinę wykorzystuje się głównie do produkcji makaronów. Makaron z tej pszenicy jest twardszy i ma inną barwę – jest jasnożółty. Organizm trawi dłużej semolinę, dzięki czemu dłużej mamy poczucie sytości. Makarony z pszenicy durum mają także niski indeks glikemiczny, czyli nie powodują wzrostu cukru we krwi i wytwarzania insuliny. Dzięki temu, mogą być zjadane przez cukrzyków. Podczas gotowania nie skleja się. Semolina wykorzystywana jest także do pieczenia chleba, ciast a nawet pizzy. Ponieważ zawiera duża dawkę glutenu, nie powinien być spożywane przez chorych na celiakię. Można ją kupić w sklepach ze zdrową żywnością. Obecnie makaron z mąki durum jest coraz popularniejszy i można go dostać nawet w dyskontach za przystępną cenę.

www.zrodlozdrowia.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here