Wszyscy zdajemy sobie sprawę z tego, że cytrusy to bardzo bogate źródło witaminy C. To nie jest jednak ich jedyna zaleta. Są doskonałym źródłem także innych witamin i składników mineralnych, które mogą nam pomóc w zachowaniu zdrowia i dobrego samopoczucia. Owoce cytrusowe to kopalnia witamin E, K oraz witamin z grupy B w szczególności B1,B2 i B6. Ponadto zawierają węglowodany, fosfor, potas, wapno i magnez, a także bogactwo soli mineralnych.

Cytrusy łączą walory smakowe z wartościami odżywczymi. W Polsce ciągle najpopularniejsze są cytryny, nasze babcie, potem mamy, a teraz my przypisujemy im najwięcej właściwości leczniczych. Zawierają one około 45 miligramów witaminy C w stu gramach owoców. Zaskakujące może się jednak okazaćto, że nie jest to wartość najwyższa. W podobnej ilości pomarańczy znajdziemy 49 miligramów witaminy, a grejpfrut zawiera jej niemal dwa razy więcej, bo aż 80 miligramów.

Pomarańcze nie muszą być jedzone wyłącznie na surowo. Dzieciom możemy podawać je z kaszką lub twarogiem. Dorośli mogą je dodawać do potraw z mięsa i ryb. Pamiętajmy także o codziennej dawce świeżego soku z pomarańczy, cytryny, mandarynek albo grejpfrutów. Taka witaminowa bomba będzie najlepszą metodą na zabezpieczenie się przed zimowym przeziębieniem.

www.delite.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here