Rekordy w sztuce cukierniczej

Sztuka cukiernicza jest branżą, w której zawsze znajdzie się miejsce na kreatywność. Szalonej czasami twórczość cukierników nie da się powstrzymać, i w ten sposób rodzą się niesamowite rekordy. Niektóre z nich znalazły nawet swoje miejsce w  Księgi Rekordów Guinnessa.

Największe ciasto świata

Naszą listę rekordów zaczniemy od największego ciasta, jakie kiedykolwiek zostało przygotowane przez cukierników. Rekord ten został ustanowiony w 2004 roku w Indiach. Ciasto ważyło 26,4 kilograma i miało około 1,6 kilometra długości. Dla cukierników tego kraju było powodem do wielkiej dumy.

Największy torcik cupcakes

Wraz ze wzrostem popularności torcików z małych cupcake’ów, cukiernicy zaczęli rywalizować między sobą w tworzeniu dużych deserów, złożonych z dziesiątków, a następnie setek babeczek. W 2011 roku, w USA powstał torcik cupcakes składający się z 18 818 ciastek, które zostały połączone ze sobą na kształt niesamowicie pięknej mozaiki.

Najdłuższa rolada świata

Rekord z najdłuższej na świecie rolady na słodko, został ustanowiony w Szwecji w 2012 roku. Deser miał długość 724,19 metra i był wykonany z tradycyjnych skandynawskich składników.

Najdroższy deser na świecie

„Frozen Haute Chocolate”, serwowany w nowojorskim restauracji Serendipity 3, został uznany za najdroższy deser świata. Jego cena to 25 000 dolarów, a w jego skład wchodzą m.in. jadalne złoto oraz najrzadsze odmiany kakao. To ten właśnie deser pozostaje już od kilku lat na liście najdroższych słodyczy świata.

Rekord w szybkości dekorowania tortów

Pewien cukiernik z USA ustanowił rekord, dekorując w zaledwie 1 minutę i 35 sekund tort składający się z trzech warstw. W Tortowni na Bema z Wrocławia cukiernicy nie próbują pokonać tego rekordu, ale przechodząc w link i zamawiając w tej słynnej cukierni dowolny z deserów, na pewno będziesz zadowolony zarówno z jakości jego wykonania i smaku, jak i niesamowicie efektownego zdobienia.

Najdłuższy torcik owocowy

W 2016 roku w Singapurze, podczas festiwalu kulinarnego, lokalni cukiernicy stworzyli torcik owocowy, którego długość wynosiła 2040 metrów. Deser udekorowany został tysiącami świeżych owoców, co uczyniło go nie tylko rekordowym, ale i wyjątkowo kolorowym dziełem sztuki cukierniczej.

Największy deser tiramisu

Rekord z przygotowania największego deseru tiramisu, został podbity – co oczywiste – we Włoszech. W Weronie, w 2015 roku, przygotowane zostało tiramisu, które ważyło ponad 3 tony i zajmowało powierzchnię 250 metrów kwadratowych. Ten rekordowy, kultowy włoski deser, został przygotowany z tradycyjnych składników, czyli masy mascarpone, kawy i kakao.

Największa na świecie porcja budyniu

W 2010 roku, grupa angielskich kucharzy postanowiła podbić kolejny rekord, przyrządzając największą w historii porcję budyniu. Pomysł został skutecznie zrealizowany: deser, przygotowany na świeżym powietrzu w ogromnym pojemniku, ważył 1905 kilogramów. Na jego przyrządzenie i wykończenie kucharze potrzebowali kilku dni!

Największe ciasto czekoladowe

W 2007 roku, rozmiłowani w sztuce kulinarnej cukiernicy z Meksyku, stworzyli niesamowite ciasto czekoladowe o wadze ponad 4 ton. Wypiek mierzył 10 metrów długości i był pokryty kilkoma tonami glazury czekoladowej. Nic dziwnego, że trafił do Księgi Rekordów Guinnessa

Największa szarlotka na świecie

Mimo to, że szarlotka nie jest deserem wymyślonym w Polsce, to jednak nasi rodacy, w 2013 roku ustanowili rekord Guinnessa z wypieku największej na świecie szarlotki. To niesamowite i uwielbiane przez wielu ciasto ważyło aż 2463 kilogramy. Ciasto miało około 5 metrów średnicy i zostało przygotowane w specjalnie skonstruowanym piecu.

Który z opisanych przez nas rekordów zaskoczył cię najbardziej i którego z deserów chciałbyś spróbować?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here