Z czasem, skóra traci na swej elastyczności, staje się cienka oraz pozbawiona blasku. Jednak możemy temu zaradzić. Wystarczy odpowiednio zbilansowana dieta, dzięki której zahamujemy proces starzenia się skóry. Jednym z głównych czynników powodujących przedwczesne pojawianie się zmarszczek jest działalność wolnych rodników w naszym organizmie. Na szczęście wiele produktów bogatych jest w antyoksydanty (przeciwutleniacze), które skutecznie zwalczają wolne rodniki, dzięki czemu możemy cieszyć się młodym wyglądem na dłużej. Poznaj produkty bogate w przeciwutleniacze.

Zielona herbata

W zielonej herbacie znajdują się antyoksydanty zwane katechinami, które regenerują uszkodzone komórki, dzięki czemu redukują zmarszczki. Regularne picie zielonej herbaty na pewno pozytywnie wpłynie na stan twojej skóry.

Cytrusy

Cytrusy bogate są w witaminę C, która jest silnym przeciwutleniaczem. Witamina C przyczynia się do zwiększenia produkcji kolagenu w skórze, dzięki temu również opóźnia proces starzenia się.

Rzeżucha

Rzeżucha to źródło przeciwutleniaczy, luteiny oraz zeaksantyny. Jej spożywanie oprócz zahamowania procesu starzenia się skóry, przeciwdziała także zwyrodnieniu plamki żółtej.

Oliwa z oliwek

Od dawna wiadomo, iż jednonienasycone tłuszcze, jakie zawarte są w oliwie w oliwek, zmniejszają ryzyko choroby nowotworowej czy chorób serca. Jednak, stosunkowo niedawno naukowcy odkryli, iż oliwa z oliwek bogata jest również w polifenole czyli przeciwutleniacze, które hamują proces starzenia się.

Ciemne winogrona

Ciemne winogrona są bogate w witaminę C, antocyjaninę, proantocyjanidynę oraz fitochemikalia, które przeciwdziałają pojawianiu się zmarszczek oraz wzmacniają odporność i zmniejszają ryzyko wielu groźnych chorób.

Łosoś i orzechy

Produkty te bogate są w kwasy omega – 3, które wykazują działanie silnie przeciwutleniające, a tym samym neutralizują działalność wolnych rodników. Uznaje się także, że kwasy omega – 3 przyczyniają się do poprawy efektywności innych antyoksydantów w naszym organizmie.

Jajka

Jajka również zawierają przeciwutleniacze. W żółtku jajka znajduje się tryptofan oraz tyrozyna, które wykazują silne działanie antyoksydacyjne, a co za tym zwalczają wolne rodniki. Dzięki temu, spożywanie jajek zmniejsza ryzyko chorób serca czy nowotworu oraz przeciwdziała powstawaniu zmarszczek.

Zielone warzywa

Wszystkie zielone warzywa bogate są w witaminy, minerały oraz przeciwutleniacze, jednak na szczególne wyróżnienie zasługują szpinak, jarmuż oraz brokuły. Zielone warzywa oprócz tego, że wykazują właściwości przeciwutleniające, zawierają również mnóstwo błonnika pokarmowego, który powoduje uczucie sytości na dłużej, co pomaga w odchudzaniu.

www.uroda.info.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here