W królestwie makaronu na 3 sposoby

Kuchnia włoska ma swoich stałych fanów. Jest tak popularna, że ciężko nawet znaleźć osoby, które z odpowiedzialnością stwierdzą, że nie lubią charakterystycznych śródziemnomorskich aromatów. Oczywiście do kanonu przeszły już pizza, lasagne czy spaghetti, ale warto pamiętać, że to połączenie warzyw, ziół, mięsa sprawia, że kuchnia włoska kusi najpiękniejszym aromatem. Zobacz, co jest w niej cennego.

Kultura jedzenia

Restauracje z włoską kuchnią są najczęściej wybierane zarówno na randki, jak i spotkania biznesowe. Nie ulega również wątpliwości, że to również ulubione potrawy zamawiane z dostawą do domów i pracy. Z drugiej strony dostępność doskonałej jakości składników, dość proste receptury oraz moda sprawiają, że bardzo często po włoskie inspiracje sięgamy również we własnej kuchni. Warto pamiętać o tym, że to niezwykle rodzinne gotowanie, które gromadzi przy stole całe pokolenia oraz znajomych. Ten sposób spędzania wolnego czasu wyraźnie łączy naszą kulturę biesiadowania z tą śródziemnomorską, pomimo tego że temperamenty mamy zdecydowanie inne.

Świeże składniki

Kuchnia włoska bazuje przede wszystkim na aromatycznych warzywach i ziołach. Podstawą są również najlepszej jakości makarony takie jak na przykład marki Arrighi.pl. Po przygotowaniu zgodnie z instrukcją otrzymamy idealną bazę do różnego rodzaju sosów. Niezwykle popularne jest lasagne. Charakterystyczne płaty przekładane różnego rodzaju sosami, serem, warzywami to jedna z ulubionych potraw i Włochów i Polaków. Poza tym to niezmiennie pizza jest kultową potrawą, która zachwyca całym szeregiem rewelacyjnych dodatków – dokładnie takich, jakie lubimy. Poza tym uwielbiamy i risotto, i owoce morza w każdym wydaniu.

Smaki i aromaty – lasagne i makarony

Kuchnia włoska to pyszne śniadania, sycące obiady oraz najlepsze desery. To ogromna różnorodność smaków, które cieszą podniebienie. Dlatego właśnie w polskich domach coraz częściej znane potrawy podawane są przy naszych tradycyjnych daniach. Warto przy tym pamiętać, że potrawy kuchni włoskiej to proste i świeże propozycje, które w fantastyczny sposób dają się dostosować do naszych upodobań kulinarnych. A aromatyczne długo dojrzewające szynki, kremowe mascarpone czy też pasty pomidorowe już na stałe weszły do kanonu gotowania i stanowią bazę różnych potraw. Podobnie rzecz ma się z makaronami. Doskonale ugotowane stają się podstawą wielu dań zarówno tych ostrych, jak i przygotowywanych na słodko. Taka kreatywność w kuchni w rewelacyjny sposób pozwala odnaleźć ulubione smaki niezależnie od szerokości geograficznej.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here