Wyposażenie cukierni i kawiarni

Cukiernie i kawiarnie prześcigają się w produkcji kuszących deserów, aromatycznych kaw i domowych lodów. Aby dany lokal mógł działać, ważne jest jego wyposażenie. Jakie urządzenia i akcesoria są niezbędne w kawiarni?

Wyposażenie cukierni oraz kawiarni

Własna kawiarnia albo cukiernia – prowadzona na zasadzie franczyzy albo założona w oparciu o własny pomysł – to popularny biznes wśród miłośników słodkości. Trzeba jednak mieć talent i doświadczenie w przyrządzaniu deserów, a także zainwestować w odpowiedni sprzęt wysokiej klasy – jak między innymi automatyczny ekspres do kawy, wydajny blender i robot kuchenny, naleśnikarka itd.

Aby zadbać o jak najlepszy komfort pracy, warto przygotować sobie plan działania oraz listę zakupów. Piec, gofrownica, szafa chłodnicza to nie wszystko – ważne są też inne sprzęty i drobniejsze akcesoria. Podpowiadamy, jak urządzić cukiernię i kawiarnię – skorzystaj z naszych wskazówek.

Kawa dobra na wszystko

Mimo że zarówno kawiarnia, jak i cukiernia to lokale, w których serwowane są przede wszystkim desery, postaw na różnorodne menu oraz wyśmienitą kawę. Urządzając lokal, zdecyduj, co chcesz w nim serwować – ciasta i inne desery, naleśniki i gofry na słodko, rzemieślnicze lody, sałatki owocowe? Każdy deser dobrze czuje się też w towarzystwie kawy – espresso lub mlecznej. Pamiętaj zatem o ekspresie i dobrej jakości kawie, bo napój ten potrafi przyciągać klientów niczym magnes.

Trudno już znaleźć miejsce, w którym do ciasta nie jest serwowana kawa – ważne jednak, jakiej będzie ona jakości. Jednym z kluczowych elementów wyposażenia jest zatem profesjonalny ekspres do kawy – solidny, wydajny i wytrzymały.

Nie tylko słodkości – przekąski wytrawne

Często kawiarnie i cukiernie proponują również wytrawne przekąski – kanapki na chlebie na zakwasie, tarty czy naleśniki na słono. Nie tylko ciasta, ciasteczka, drożdżówki czy lody są w menu takich lokali. Poszerzenie oferty o propozycje odpowiednie na drugie śniadanie lub lunch w pracy to dobry krok.

Lista zakupów – zainwestuj w sprzęt

Jeżeli wiesz już, jaki charakter ma mieć Twój wymarzony lokal, czas przygotować listę sprzętów – to m.in. wysokiej jakości piec, stoły i lady chłodnicze, witryny cukiernicze, automaty do lodów, akcesoria dla baristów, pojemniki termoizolacyjne, ale także wydajny blender do koktajli i smoothie, robot kuchenny do wyrabiania ciasta, dekorator do tortów, wyciskarka do soków ze świeżych owoców, gofrownica, naleśnikarka, syfon do bitej śmietany, maszyny i gałkownice do lodów i sorbetów, blaszki, rękawy cukiernicze, pędzelki i wiele innych. Jedynie talent cukiernika oraz odpowiednio wyposażony lokal może podbić serca klientów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here