Czekoladki to jeden z najbardziej uniwersalnych upominków. Pudełko pralinek w ciekawych kształtach to najlepsza forma, żeby wyrazić wdzięczność, przeprosić czy podkreślić pamięć i wyjątkowość dnia imienin czy innego święta. Taki upominek sprawdzi się przy każdej okazji, bo niemal wszyscy kochają smak czekolady. Tym bardziej, jeśli występuje ona w wyszukanych kształtach i z wyjątkowym nadzieniem. Poznaj zalety doskonałych pralin, przepisy oraz sekrety ich wykonania.

Przepis na praliny – podstawy

Przed wykonaniem własnych pralinek warto dowiedzieć się kilku rzeczy. Słodycz tę cechuje przede wszystkim to, że jest wykonywana z czekolady. Jej cechą charakterystyczną jest to, że występuje w ciekawych i ozdobnych kształtach, w dość małych rozmiarach, a w środku pralinki wypełnione są zazwyczaj masą kremową, orzechami albo płynnym nadzieniem. Tworząc własne, domowe czekoladki warto zainspirować się tymi, którzy na pralinkach znają się najlepiej.

Przepis na praliny – co będzie potrzebne

O żadnych pralinach nie może być mowy bez czekolady. Aby zrobić własne czekoladki z pewnością będziesz jej potrzebować. Do ciebie należy wybór, jakiej czekolady użyć. W zależności od gustu i preferencji możesz skorzystac zarówno z ciemnej, mlecznej, deserowej oraz białej. Możesz także zmieszać ze sobą dwa lub więcej rodzajów. Ważne, aby czekolada, której użyjesz była wysokiej jakości. Możesz skorzystać z czekolady marki Vobro, która zagwarantuje niezwykły smak twoich pralinek i sprawi, że będą rozpływały się w ustach. Aby uzyskać odpowiedni kształt czekoladek potrzebna będzie także silikonowa forma przeznaczona do tego celu. Jeśli nie masz pod ręką specjalnej foremki do czekoladek, możesz użyć także formy do lodu.

Przepis na praliny – nadzienie toffi

Od ciebie zależy, co znajdzie się wewnątrz twoich pralinek. Swoje czekoladki możesz wypełnić całymi orzechami laskowymi, nadzieniem kokosowym czy płynnym karmelem. Wybór należy do ciebie. Poniżej przykład, według nas najlepszy i bardzo prosty przepis na praliny z nadzieniem toffi:

  • potrzebne będzie około 120 gramów czekolady gorzkiej lub mlecznej (nadzienie karmelowe będzie bardzo słodkie, dlatego w tym wypadku lepiej sprawdzi się czekolada gorzka)
  • 200 gramów cukru
  • 80 gramów masła
  • 100 gram słodkiej śmietany ( o płynnej konsystencji)

Cukier należy wsypać do naczynia (patelni lub garnka) i podgrzewać do momentu skarmelizowania, a następnie dodać masło, energicznie mieszając. Kiedy składniki zostaną dobrze połączone, zdejmij naczynie z ognia i powoli dodawaj śmietany, cały czas mieszając.

Kiedy nadzienie jest już gotowe, czas na praliny, przepis jest wyjątkowo prosty. Wystarczy rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej, a następnie dokładnie wysmarować nią foremkę. Następnie przelać karmel do środka, wierzch foremki przykrywając grubszą warstwą czekolady. Całość umieścić w lodówce na około godzinę.

Przepis na praliny – masło orzechowe

Kolejnym ciekawym i bardzo prostym przepisem na praliny jest wykorzystanie masła orzechowego jako nadzienia. Masło samo w sobie ma słony smak, dlatego stanowi idealnie połączenie z mleczną czekoladą. Wykonanie takich czekoladek jest bardzo proste. Wystarczy roztopić czekoladę, posmarować nią foremki przy użyciu specjalnego pędzelka, a następnie wypełnić ulubionym masłem orzechowym i pokryć kolejną warstwą czekolady. Po schłodzeniu w lodówce, czekoladki nadają się już do spożycia.

Praliny idealne na prezent

Warto skorzystać z tego jak proste są przepisy na pralinki i wykonać je dla swoich najbliższych. Jeśli jednak nie czujesz się na siłach, aby przygotować je samodzielnie, zawsze możesz sięgnąć po sprawdzone czekoladki marki Vobro, które od lat cieszą się sympatią i uznaniem. Z pewnością wywołają uśmiech na twarzy bliskiej ci osoby.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here