Przyczyn chorobowych może być wiele i mimo że podczas biegunki chory nie ma zwykle apetytu, należy zadbać o jego odpowiednie odżywianie. Sprawdź, jak powinna wyglądać dieta, gdy doświadczasz nieprzyjemnych dolegliwości.
Czym objawia się biegunka?
Biegunka to stan polegający na częstych i luźnych wypróżnieniach (częściej niż trzy razy na dobę), zwiększonej objętości stolca oraz niestrawności pokarmowej. Jest spowodowana zmianą w jelitach, na skutek czego pokarm przemieszcza się szybciej przez układ trawienny, a wchłanianie wody z masy kałowej jest niewystarczające. Biegunka ma różne przyczyny, do których należą:
- infekcje bakteryjne,
- infekcje wirusowe,
- infekcje grzybicze,
- zatrucia pokarmowe,
- alergie pokarmowe,
- stres,
- choroby autoimmunologiczne,
- przyjmowanie niektórych leków.
Objawy to przede wszystkim ból brzucha, wzdęcia, nudności, wymioty, gorączka oraz biegunka wodnista lub krwawa. W takich przypadkach warto zaopatrzyć się w ogólnodostępne leki na biegunkę, które uzupełnią niedobory elektrolitowe i zapobiegną odwodnieniu. Zwróć uwagę także na to, co spożywasz i pijesz, ale kiedy objawy trwają dłużej niż 3 dni, koniecznie zgłoś się do lekarza.
Jaka dieta jest wskazana przy biegunce?
Odpowiednie menu powinno łagodzić objawy i zapobiegać utracie wody oraz elektrolitów z organizmu. Zalecane jest spożywanie lekkostrawnych i łatwo przyswajalnych pokarmów.
- Pij dużo płynów – bardzo ważne jest uzupełnianie płynów w postaci wody mineralnej niegazowanej, herbaty ziołowej, bulionów warzywnych, zup oraz koktajli białkowych.
- Spożywaj lekkie produkty – takie, które łatwo się trawią i nie obciążają układu pokarmowego, np. zupa jarzynowa, ryż, gotowane mięso, gotowane warzywa (marchewka, ziemniaki, seler), ryby, jajka na miękko, płatki owsiane, sucharki.
- Unikaj tłustych i ciężkich potraw, a w szczególności smażonych i pikantnych, ponieważ mogą zaostrzyć biegunkę.
- Unikaj słodyczy i cukrów prostych, takich jak ciastka, batony, miody, dżemy, ponieważ przyspieszają trawienie i nasilają przykre objawy.
Dodatkowo pamiętaj o spożywaniu probiotyków – są ważne, ponieważ pomagają utrzyma
równowagę bakteryjną w jelitach i łagodzą objawy biegunki. Spożywaj jogurty naturalne, kefiry, maślanki i kiszonki. Zwróć uwagę również na błonnik zawarty w takich produktach jak otręby, płatki zbożowe czy suszone owoce – składnik jest niezbędny do wyregulowania pracy jelit.
Podczas biegunki zakazane jest spożywanie alkoholu i kawy. Oba napoje działają drażniąco na żołądek i jelita, co może nasilać biegunkę i powodować dodatkowe problemy trawienne. Mają także właściwości moczopędne i mogą prowadzić do odwodnienia organizmu. Zamiast tego pij dużo wody i napojów izotonicznych, które pomogą uzupełnić elektrolity i nawodnić organizm.