Produkty bogate w kwasy Omega-3 – dlaczego warto je jeść?

Kwasy Omega-3 wykazują pozytywne działanie na organizm. Spożywanie ich, nie tylko pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu, ale też zapobiega starzeniu się komórek. To oczywiście nie wszystkie zalety, które wynikają ze spożywania tej substancji. Jakie inne właściwości wykazują kwasy Omega-3? Które produkty zawierają najwięcej tego składnika?

Kwasy Omega-3 – jakie mają właściwości?

Kwasy Omega-3 stanowią bardzo ważny budulec komórek organizmu – wspierają jego prawidłowe funkcjonowanie i usprawniają wszystkie procesy życiowe. Korzyści, które wynikają z ich spożywania jest bardzo dużo. Jakie najważniejsze właściwości wykazują kwasy Omega-3?

  • wspomagają  pracę mózgu,
  • poprawiają wzrok,
  • wzmacniają kości,
  • zwiększają odporność,
  • pomagają zachować zdrowe i mocne kości,
  • chronią przed powstawaniem zakrzepów i stanów zapalnych.

Osoby, które regularnie przyjmują produkty bogate w kwasy Omega-3, mogą również liczyć na niewielką poprawę wzroku, złagodzenie objawów depresji oraz obniżenie poziomu stężenia triglicerydów we krwi.

Kwasy Omega-3 – w jakim jedzeniu można je znaleźć?

Najlepsze źródło kwasów Omega-3 to przede wszystkim ryby i owoce morza. Tę cenną substancję można też znaleźć w olejach, produktach sojowych, orzechach i migdałach. Osoby, które stosują dietę ubogą w wymienione produkty, lub chciałyby uzupełnić braki kwasów Omega-3, powinny sięgnąć po suplementy diety, bogate w ten składnik, np. https://bioaron.pl/kwasy-omega-3/.

Ryby bogate w kwasy Omega-3

W których rybach znajduje się największa ilość drogocennych kwasów Omega-3?

  1. dorsz
  2. łosoś
  3. panga
  4. mintaj
  5. sola
  6. karp

Kwasy Omega-3 – jak często należy je jeść?

W codziennej diecie należy zachować odpowiednie proporcje między kwasami Omega-3, a Omega-6. Obydwa z nich należą do grupy nienasyconych kwasów tłuszczowych i potrzebują tych samych enzymów, żeby zostały strawione. Z tego względu, spożycie zbyt dużej ilości któregokolwiek z nich, może doprowadzić do zaburzeń w funkcjonowaniu organizmu. Optymalne ilości tych kwasów, bezpieczne dla zdrowia, powinny być utrzymane w stosunku 1:5 lub 1:4, gdzie pierwszy to kwas Omega-3, a drugi Omega-6. Reasumując – najlepiej włączyć do jadłospisu ryby i sięgać po nie dwa razy w tygodniu. Można również posiłkować się odpowiednio dobraną suplementacją.

Artykuł sponsorowany.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here