dehydrator

Do suszenia żywności w warunkach domowych można wykorzystywać zarówno zwykły piekarnik, jak i różne rodzaje suszarek elektrycznych. Najskuteczniejszą wersją tego typu sprzętu jest dehydrator. To urządzenie, które dba o równomierne rozprowadzanie ciepła po całej powierzchni tacek i tym samym zapewnia szybsze suszenie żywności bez ryzyka przesuszenia produktów znajdujących się bliżej źródła ciepła. Do czego najczęściej używa się tego typu urządzeń i co można przy ich pomocy wysuszyć?

Aromatyczne grzyby suszone

W warunkach polskich podstawowym przeznaczeniem dehydratorów do żywności jest suszenie grzybów. Oczywiście grzyby można suszyć na sznurkach, wystawiając je na bezpośrednie działanie słońca i wiatru, w piekarniku lub na grzejnikach. Niestety przy pochmurnej pogodzie suszenie grzybów na sznurkach się nie sprawdzi, a umieszczenie grzybów w piekarniku może doprowadzić do ich przypalenia. Suszenie na grzejnikach jest także niewygodne i nieefektywne. Grzyby często się sklejają i w niedosuszonych miejscach zwyczajnie pleśnieją. Z pomocą przychodzi dehydrator, który stopniowo podgrzewa grzyby, tym samym prowadząc do oddawania przez nie wilgoci. Grzyby w tego typu urządzeniu schną równomiernie i szybko. Nie tracą przy tym naturalnego aromatu i nie ma ryzyka, że się przypalą.

Suszenie owoców, warzyw, ziół i innych produktów spożywczych

Nowoczesne, wydajne i pojemne dehydratory nowej generacji umożliwiają suszenie nie tylko grzybów, ale i wielu innych produktów spożywczych. Tego typu sprzęt można wykorzystać do przygotowania owocowych chipsów z jabłek lub gruszek, do suszenia śliwek, winogronu, borówek i innych owoców miękkich, w tym malin czy jagód. Sprawdzi się, gdy zechcesz wysuszyć warzywa i świeże zioła. Profesjonalny dehydrator o dużej mocy i związanej z nią wysokiej efektywności działania pozwoli również wysuszyć mięso lub rybę, umożliwi przygotowanie chrupiących sucharków lub krakersów. Nowoczesne suszarki do żywności sprawdzą się także wówczas, gdy przygotowujesz większe ilości makaronu. Suszony makaron można przechowywać przez dłuższy czas i wykorzystać przy dogodnej okazji.

Przy pomocy nowoczesnego dehydratora można wysuszyć niemal każdy świeży produkt spożywczy, chroniąc go przed szybkim zepsuciem. Co ważne, przy prawidłowym procesie suszenia żywność poddana dehydratyzacji nie traci podstawowych właściwości odżywczych, koloru i zapachu. Dzięki temu wysuszony produkt można później wykorzystać w kuchni, w preferowany przez siebie sposób, jako samodzielną przekąskę lub dodatek do różnego rodzaju potraw.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here