Na przygotowanie jednej porcji tatara potrzebujemy fileta z łososia, po jednej czerwonej cebuli i ogórku konserwowym, granulowanego czosnku, pieprzu, soli i sosu winegret przygotowanego z łyżki soku z cytryny, czterech łyżek oleju, szczypty soli i pieprzu.Filet z łososia wkładamy na dobę do zamrażarki. Po upływie tego czasu rozmrażamy go, usuwamy skórę, płuczemy i wycieramy do sucha papierowym ręcznikiem. Osuszony filet siekamy przy pomocy noża lub tasaka. Przygotowane mięso doprawiamy do smaku solą, pieprzem i granulowanym czosnkiem. Doprawione mięso układamy na niewielkim talerzyku, wokół układamy pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę i tak samo pokrojonego ogórka. Przygotowujemy sos: składniki wkładamy do małego słoiczka, szczelnie zakręcamy i kilka chwil wstrząsamy słoiczkiem, aby składniki sosu dokładnie się połączyły. Całość polewamy niewielką ilością sosu winegret. Tatar wybornie smakuje podany z pszennymi grzankami. Jeśli nie lubimy smaku i zapachu czosnku, możemy z niego zrezygnować.

www.biegiemprzezpolske.pl

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułWagi apteczne
Następny artykułSzkoła z dziedziny kulinarnej

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here