Szkoły kulinarne to rodzaje edukacji nastawione głównie na nauczanie sztuki kulinarnej. Zapisują się tam wszyscy którzy chcą być w przyszłości kucharzami, kelnerami, właścicielami lokali gastronomicznych czy też pasjonatami kulinarnymi. Nauka trwa kilka lat i dzięki temu poznaje się wszystkie tajniki kuchni. To nie tylko gotowanie ale rozpoznawanie smaku, dobieranie przypraw, historia kuchni światowej czy też wymyślanie nowych potraw. Na początku wszystko odbywa się teoretycznie ale już w drugiej klasie zaczyna się prawdziwe gotowanie. Szkoła jest darmowa, pod warunkiem że jest dzienna i od razu po niej otrzymuje się zawód który pozwala na szukanie konkretnej pracy. Rynek także jest otwarty na osoby które chcą gotować dlatego szkoła przeżywa rozkwit każdego roku. Można nauczyć się gotowania regionalnego, tradycyjnego, ale też innowacyjnego, czy amerykańskiego. Wszystkie produkty zapewnia szkoła, dlatego warto uczestniczyć w takich zajęciach. Wielu kucharzy kształci się na pizzerów tym bardziej że są to lokale często spotykane.