Zima to trudny sprawdzian dla naszego organizmu. Dlatego w tym okresie nasza dieta powinna być wyjątkowa, bogata w nieocenione dla zdrowia składniki odżywcze, które skutecznie zwiększą naszą odporność. Równie ważne jest unikanie niezdrowych produktów typu fast food, słodycze i tłuste przekąski. Zima jest okresem w którym bardzo szybko można przybrać na wadze. A jak każdy z nas wie odchudzanie nie jest ani przyjemne, ani łatwe. Co zatem warto jeść zimą?
Zdrowe produkty to podstawa!
Nasz codzienny jadłospis powinien opierać się na produktach, które nie tylko zapewnią nam odpowiednią odporność organizmu, ale też pomogą utrzymać odpowiednią temperaturę naszego ciała. Im niższa temperatura panuje za oknem, tym bardziej powinniśmy stosować się do tych zaleceń. Każdego dnia powinniśmy spożywać produkty, które są bogate w witaminy i minerały. Dzięki temu zapewnimy sobie ochronę przez różnymi drobnoustrojami chorobotwórczymi.
Zimą zwiększa się również nasze zapotrzebowanie energetyczne, organizm gdy próbuje utrzymać prawidłową temperaturę naszego ciała, zużywa dość dużo energii. Ale pamiętajmy o tym, żeby zachować umiar. W końcu zależy nam również na utrzymaniu odpowiedniej sylwetki. Wystarczy, żeby nasz jadłospis był odpowiednio zbilansowany, wtedy nasza waga się nie zmieni.
Jakie składniki odżywcze należy unikać w sezonie zimowym?
Podstawową zasadą odżywiania w sezonie zimowym jest ograniczenie spożywania tłuszczów, które są pochodzenia zwierzęcego. Należy unikać również produktów, które obfitują w duże ilości cholesterolu. Tuta najbardziej szkodliwe będą smażone, tłuste dania oraz fast food. Zdecydowanie lepszą i rozsądniejszą opcją jest spożywanie tłuszczy roślinnych.
Jakie posiłki należy jeść zimą?
W sezonie zimowym dieta nie powinna jakoś bardzo różnić się od tej, którą stosujemy przez resztę roku. Nasz jadłospis powinien składać się z 5 posiłków, które powinniśmy spożywać co 2-3 godziny. Gdy za oknem panuje minusowa temperatura, dobrym pomysłem jest wprowadzenie do swojego dziennego menu ciepłych śniadań, na przykład owsianki z różnymi odżywczymi dodatkami, takimi jak orzechy, nasiona, czy rozgrzewające przyprawy. Z kolei obiad zimowy powinien składać się głównie z dużej ilości gotowanych warzyw, kasz, ryb lub mięsa.
Źródło: https://www.wroclovedesign.pl/jakie-potrawy-warto-jesc-zima/