Słaby wzrok niewątpliwie utrudnia codzienne funkcjonowanie nie tylko w pracy ale i np. podczas robienia zakupów do domu. Niewiele osób wie, że owoce jagodowe na problemy ze wzrokiem mają pozytywny wpływ. Zawierają one antyoksydanty, które chronią nasz wzrok przed pogorszeniem i wpływają na jego polepszenie. Właśnie dlatego dieta dla zdrowych oczu powinna być bogata w borówki, jagody, porzeczki, agrest i inne owoce, które sprawią, że nie będziemy musieli martwić się o wzrok. Najlepiej spożywać je w postaci surowej lub świeżego soku.
Papaja – właściwości odżywcze i zdrowotne
Papaja to pyszny, słodki owoc tropikalny o żółto-pomarańczowej barwie. Jest bogaty w witaminy oraz minerały – witaminę A i C, a także miedź i potas. Mimo zawartości kwasu foliowego, papaja nie jest polecana dla kobiet w ciąży ze względu na substancje potencjalnie szkodliwe dla płodu. Jednak dla reszty owoc ten jest bogatym źródłem błonnika i może łagodzić bóle brzucha. Jeden owoc to tylko ma wartość energetyczną ok. 120 kcal i może być spożywany na surowo lub w postaci słodkiego soku.
Żółtaczka
Żółtaczka wbrew pozorom nie jest chorobą. Jest ona zbiorem objawów z których głównym jest wysoki poziom żółtego barwnika we krwi, który z kolei prowadzi do wystąpienia żółtej barwy skóry i białek oczu. Przyczyną żółtaczki może być wiele chorób, choć najpowszechniejszym powodem jej wystąpienia są problemy z wątrobą lub z trzustką. Żółtaczka występuje w trzech typach: A, B i C. Czasem zdarza się, że nadmiar żółtego barwnika występuje także po spożyciu np. marchewki, ale jest to przemijające i niegroźne dla zdrowia. Jakiekolwiek objawy związane z żółtaczką należy jak najszybciej skonsultować z lekarzem.